Så får du myggfritt på sommarfesten

Midsommar – en klassisk sommarfest med blomsterkransar i håret och lummiga björkkronor som vaggar stillsamt i en ljummen vind. Sill, potatis och så småningom en ljus kväll som sakta övergår i en av årets längsta nätter, fylld av skratt, glädje och myggor som inte bryr sig ett dugg om att vi nordbor förtjänar en trevlig högtid efter månader av sparsamt dagsljus.

Men så är det, vare sig vi vill eller inte och myggor kan – precis som en släkting med för mycket innanför västen – förstöra den bästa av fester. Fira inomhus säger någon men då blir det inte en riktig midsommarfest.

Å andra sidan, myggor blir bara så påträngande som man tillåter dem att bli, ungefär som man kan reglera släktingen genom tillgången på nubbe. Att klä sig i ljusa kläder är alltid en god idé, likaså att ha heltäckande byxor och tröja inom nära räckhåll. Myggmedel är ett måste och här kan du vara en extra god värd eller värdinna genom att pynta med små flaskor med myggmedel på bordet, till exempel bland ljuslyktor och nyplockade blomster.

Andra skonsamma sätt att hålla myggen borta från midsommarfesten:

  • Lägg en torkad salvia-kvist på grillen när det är dags för middag. Röken från torkad salvia sprider en arom som inte uppskattas av myggen. Går lika bra med rosmarin.
  • Dekorera bordet med citroner och lime med instoppad kryddnejlika. Blommor som lavendel och färska örter som rosmarin, basilika och mynta är vackra på festbordet. Doften håller myggen på avstånd.
  • Ställ ut citronella-ljus på trädgårdsbordet och i brandsäkra lyktor. Skapar en mysig stämning och skrämmer bort festmarodörerna.

Källa: https://sjohav.se/inspiration/sa-far-du-myggfritt-pa-midsommarfesten/

Lägg en torkad salvia och rosmarinkvist på grillen när det är dags för middag. Röken sprider en arom som inte uppskattas av myggen.